Polerowanie włosów

polerowane włosyPolerowanie włosów to nic innego jak zabieg pozwalający na pozbycie się zniszczonych końcówek bez potrzeby nadmiernego skracania włosów – co z pewnością ucieszy każdą osobę zapuszczającą włosy. Do polerowania, zwanego także „odkurzaniem”, wykorzystuje się specjalistyczną maszynkę Split Ender, którą przesuwa się po całej długości pasma włosów, rozpoczynając u nasady. Urządzenie przycina wyłącznie odstające, połamane końcówki – pojedyncze włosy zostają skrócone zaledwie o ok. 0,3 mm.

 

Tradycyjne podcinanie końcówek a Split Ender

Tradycyjne podcinanie końcówek nie uwzględnia włosów krótszych, a warto przypomnieć, że nie wszystkie włosy są jednakowej długości, m.in. dlatego, że jedne się łamią, a inne wyrastają na nowo. Split Ender zapewnia podcięcie wszystkich zniszczonych końcówek, nawet należących do włosów znajdujących się przy samej nasadzie. To wpływa na większą skuteczność zabiegu polerowania włosów w stosunku do tradycyjnego podcinania końcówek.

 

Dlaczego należy podcinać zniszczone końcówki?

Zniszczone końcówki powstają wskutek uszkodzeń mechanicznych, którym nie sposób całkowicie zapobiec. Do zniszczenia może dojść nawet poprzez zwykłe szczotkowanie włosów czy noszenie czapki. To jednak nie wszystko. Warto zdawać sobie sprawę, że rozdwojone końcówki są osłabione, a zniszczenie z czasem postępuje i może objąć włos na całej jego długości. Wówczas konieczne będzie wykonanie bardziej zaawansowanych zabiegów, aby dokonać rekonstrukcji zniszczonych włosów, np. zabieg SOS na włosy czy keratynowe prostowanie włosów.

Niestety bywa, że niektórzy unikają zabiegu pozbywania się zniszczonych końcówek, co jest niewskazane. W końcu regularne podcinanie końcówek jest bardzo ważne dla zachowania optymalnej kondycji włosów! Osoby zapuszczające włosy również powinny podcinać końcówki, aby mieć nie tylko długie, ale również zdrowe i pięknie wyglądające włosy.

 


Jeśli masz pytania, kliknij przycisk i napisz do nas za pomocą prostego formularza kontaktowego. Odpowiemy tego samego dnia.

Czytaj więcej